Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες και ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι γύρω από την ελληνική ευαγγελική εκκλησία. Αν θέλετε κάντε τον κόπο να μελετήσετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:

   Οι Ευαγγελικοί και οι Χιλιαστές ή οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχετε το ίδιο «πιστεύω» ή διαφέρετε;

Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος και των Μαρτύρων του Ιεχωβά ή των Χιλιαστών.

   Οι μάρτυρες του Ιεχωβά δεν πιστεύουν σε βασικές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις των βασικών Χριστιανικών ομολογιών όπως το δόγμα της Αγίας Τριάδος.

   Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ, το υψηλότερο ον της δημιουργίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλές περικοπές που δηλώνουν καθαρά ότι ο Ιησούς είναι Θεός (κατά Ιωάννην Άγιον Ευαγγέλιον 1:1,14, 8:58, 10:30).

   Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά απορρίπτουν την Τριαδικότητα, πιστεύοντας ότι ο Ιησούς είναι δημιούργημα και ότι το Άγιο Πνεύμα δεν είναι πρόσωπο αλλά η δύναμη του Θεού. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά απορρίπτουν την ιδέα της αντικαταστατικής εξιλέωσης. Αντίθετα πιστεύουν πως ο θάνατος του Ιησού εξαγόρασε την αμαρτία του Αδάμ. Επίσης, απορρίπτουν και πολλά άλλα βασικά δόγματα της ιστορικής χριστιανικής πίστης, όπως διατυπώθηκαν στο Σύμβολο της Πίστεως, στο «Πιστεύω» που δέχονται οι τρεις Ομολογίες του Χριστιανισμού (Ορθόδοξοι, Διαμαρτυρόμενοι -Ευαγγελικοί- και Καθολικοί).

   Δυστυχώς, το μήνυμα τους, παρά την πιστή προσήλωση των ακόλουθων τους, είναι γεμάτο από παραποιήσεις και λάθος διδασκαλίες.

Παράλληλα θέλουμε κατηγορηματικά να τονίσουμε πως η εκκλησίας μας, δεν έχει καμία σχέση και επαφή με Μασόνους, ή άλλες ομάδες όπως οι Μορμόνοι, ούτε με άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, παραθρησκευτικές οργανώσεις και αντιχριστιανικές αιρέσεις που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την δυστυχία συνανθρώπων μας.

Γιατί η Ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία αίρεση;

    Η επίσημη Ορθόδοξη εκκλησία δεν θεωρεί την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία αίρεση. Ως εκκλησία, είμαστε δραστήριοι στην Οικουμενική κίνηση, και συμμετέχουμε μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, και άλλες εκκλησίες απ’ όλο τον κόσμο, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο αποτελεί μια οικουμενική χριστιανική οργάνωση με σκοπό την προώθηση της χριστιανικής ενότητας.

http://www.oikoumene.org/en/member-churches/church-of-greece

http://www.oikoumene.org/en/press-centre/news-in-other-languages/greek

   Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (στα Αγγλικά World Council of Churches, συντομογρ. ΠΣΕ) αποτελείται από  340 εκκλησίες, από τις οποίες οι 157 είναι μέλη του, και αντιπροσωπεύει πάνω από 550 εκατομμύρια Χριστιανούς, σε περισσότερες από 100 χώρες. Ιδρύθηκε στις 23 Αυγούστου 1948, και στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου. (http://el.wikipedia.org/wiki/Παγκόσμιο_Συμβούλιο_Εκκλησιών).

   Παρόλα αυτά, πράγματι η πράξη δείχνει ότι η ορθόδοξη εκκλησία, στην ουσία θεωρεί ως αίρεση οποιαδήποτε άποψη δεν ταυτίζεται επακριβώς με την δική της διδασκαλία. Εμείς θεωρούμε ότι το κείμενο του ευαγγελίου όπως είναι κοινώς αποδεκτό από ΟΛΑ τα χριστιανικά δόγματα (φυσικά και από την ορθόδοξη εκκλησία) είναι ο μόνος αληθινός κανόνας και ότι η φυγή από την απλότητα του μέσω προσθήκης ή αφαίρεσης άλλων κειμένων αποτελεί τον μόνο κανόνα για να κρίνει κάποιος εάν είναι αιρετικός ή όχι…

Ποιο είναι το σωστό σας όνομα;  Ευαγγελικοί,  Προτεστάντες, Διαμαρτυρόμενοι ή Ευαγγελιστές;

   Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος, όπως είναι πλέον το νομικό όνομα με το οποίο μας αποδέχεται το Ελληνικό κράτος, είναι γνωστή ως η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.

   Τα τρία πρώτα από τα τέσσερα ονόματα που αναφέρονται στην ερώτηση είναι σωστά. Το όνομα Διαμαρτυρόμενοι και η λατινική εκφορά του Προτεστάντες, μας συνδέει με το κίνημα της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Προτιμάμε όμως το όνομα Ευαγγελικοί γιατί ταιριάζει με την έμφαση που δίνουμε στο Ευαγγέλιο, δηλαδή στην Αγία Γραφή. Ευαγγελιστές είναι μόνο τέσσερις, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης!

   Ο ίδιος ο Χριστός διαβάζουμε πως  «Και περιήρχετο ο Ιησούς τας πόλεις πάσας και τας κώμας, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύττων το ευαγγέλιον της βασιλείας» (κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 9:35).  Επίσης ο Χριστός κήρυξε πως « και λέγων ότι επληρώθη ο καιρός και επλησίασεν η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε εις το ευαγγέλιον.» (κατά Μάρκον Ευαγγέλιον 1:15).  Η λέξη «Ευαγγέλιο»  είναι ταυτισμένη με την διδασκαλία του Χριστού, την βασιλεία του Θεού και την σωτηρία, , η οποία μπορεί να αποκτηθεί μέσω πίστης, με βάση τον εξιλεωτικό θάνατο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού».

   Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία αποτελεί μέλος του Παγκοσμίου Ευαγγελικού Συνδέσμου που αριθμεί περίπου 650 (!!) εκατομμύρια μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο (ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 11% του παγκόσμιου πληθυσμού), από τα περίπου 2 δισεκατομμύρια που δηλώνουν Χριστιανοί. Οι προτεστάντες ως σύνολο σύμφωνα με άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας αριθμούν περί τα 850 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η Καθολική Εκκλησία αποτελεί την μεγαλύτερη Χριστιανική ομολογία με περίπου 1 δισεκατομμύριο πιστούς, ενώ η Ορθόδοξη εκκλησία αριθμεί περί τα 250 εκατομμύρια πιστούς. Eνδιαφέρον είναι το γεγονός πως το 54% των ευαγγελικών δεν είναι λευκοί. Η πλειοψηφία των πιστών της Ευαγγελικής Εκκλησίας πλέον δεν βρίσκεται στον Δυτικό κόσμο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή κάποιοι υποστηρίζουν πως η εκκλησία μας συνδέεται, ταυτίζεται και εξυπηρετεί δυτικά συμφέροντα και ιδεολογίες.

Πιστεύετε πως για να σωθώ πρέπει να γίνω ευαγγελικός;

   Όχι, δεν υποστηρίζουμε πως η σωτηρία έρχεται από την εγγραφή στους καταλόγους μίας συγκεκριμένης εκκλησίας, αλλά από την γνήσια, προσωπική, πραγματική και ειλικρινή πίστη και εμπιστοσύνη στο σωτήριο έργο του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Σωτήρα και Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Πιστεύουμε πως όταν μία μέρα θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε στον δημιουργό μας, δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία η σύνδεση μας με μία συγκεκριμένη εκκλησία, όσο η γνησιότητα της πίστης στον Ιησού Χριστό.

Πώς σώζεται ο άνθρωπος;

Ο άνθρωπος σώζεται

1/ με την αναγνώριση της κακής, πιο σωστά νεκρής πνευματικής κατάστασης του – άλλωστε προκειμένου ο άρρωστος να γίνει καλά, πρώτα πρέπει να παραδεχθεί την ασθένεια του πριν να απευθυνθεί στον γιατρό – και

2/ την αποδοχή της σωτήριας παρέμβασης του Θεού στην ανθρωπότητα με την αποστολή του Υιού του Θεού δλδ του Κυρίου και Σωτήρος μας Χριστού, ο οποίος πάνω στον σταυρό έδωσε πρόθυμα την ζωή του, πληρώνοντας για τις δικές μας αμαρτίες και χαρίζοντας την αιώνια ζωή σε όποιον μετανοήσει για τα λάθη του και επιστρέψει ολόψυχα στον Θεό. Όπως διαβάζουμε από τον άγιο λόγο του Θεού:

 Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια. Γιατί, ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό του στον κόσμο για να καταδικάσει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ αυτού. Κατά Ιωάννην 3:16-17

Εφεσίους 2:1 Ήσασταν κι εσείς άλλοτε πνευματικά νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων και των αμαρτιών σας. 2 Ζούσατε τότε σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτού εδώ του κόσμου, υπακούοντας στον άρχοντα των πονηρών δυνάμεων που βρίσκονται ανάμεσα σε ουρανό και γη, στο σατανικό πνεύμα που εξακολουθεί να εξουσιάζει όσους δεν υπακούν στο Θεό. 3 Έτσι, σαν κι αυτούς, ζήσαμε κάποτε κι εμείς όλοι: ήμασταν δούλοι στις επιθυμίες μας και κάναμε ό,τι ήθελε το αμαρτωλό εγώ μας. Η αμαρτωλή μας φύση μας οδηγούσε, όπως και τους υπόλοιπους ανθρώπους, σε πράξεις που προκαλούσαν την οργή του Θεού. 4 Ο Θεός όμως μας αγάπησε, γιατί είναι πλούσιος σε έλεος κι έχει απέραντη αγάπη. 5 Κι ενώ ήμασταν πνευματικά νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων μας, μας ξανάδωσε ζωή μαζί με το Χριστό. Με τη χάρη του Θεού έχετε σωθεί. 6 Μας ανέστησε μαζί με τον Ιησού Χριστό και μας έβαλε να καθίσουμε μαζί μ’ αυτόν στα ουράνια. 7 Έτσι, με την αγάπη που μας έδειξε δια του Ιησού Χριστού, φανερώνει στις μελλοντικές γενιές πόσο υπερβολικά γενναιόδωρη είναι η χάρη του. 8 Πραγματικά, με τη χάρη του σωθήκαμε δια της πίστεως. Κι αυτό δεν είναι δικό σας κατόρθωμα αλλά δώρο Θεού. 9 Δε σωθήκατε με τα δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι’ αυτό. 10 Είμαστε δημιούργημα του Θεού, ο οποίος δια του Ιησού Χριστού μάς έκανε καινούριους ανθρώπους, για να μπορούμε να κάνουμε καλά έργα, που τα προετοίμασε ο Θεός, για να είναι μ’ αυτά γεμάτη η ζωή μας.

Γιατί να έρθω στην εκκλησία σας;

   Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Δύο από αυτούς είναι το κήρυγμα του λόγου στην νεοελληνική γλώσσα και η επαφή με ένα τοπικό σώμα πιστών που ζουν πραγματικά ως μία πνευματική οικογένεια. Τόσο η ανάγνωση, όσο και η μελέτη και ανάλυση των κειμένων της Αγίας Γραφής γίνεται στην νεοελληνική γλώσσα, ώστε το Βιβλικό μήνυμα να είναι ξεκάθαρο. Πιστεύουμε πως μία εκκλησία πρέπει να βασίζεται από την μία στις αιώνιες αρχές της πίστης και από την άλλη στις απαραίτητες προσαρμογές των επίκαιρων αναγκών της ζωής. Στην εκκλησία μας μπορεί να ακούσετε και να κατανοήσετε πλήρως τι διδάσκει η Αγία Γραφή, να εκφέρετε την δική σας γνώμη στις μικρές μας ομάδες και να συμμετέχετε ενεργά στην λατρεία μας μέσω της προσευχής ή της συμμετοχής σας κατά την διάρκεια της υμνωδίας.

   Τέλος, στην εκκλησία μας μπορείτε να βρείτε καθημερινούς ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και επιπέδων διαβίωσης και μόρφωσης. Οι άνθρωποι που έρχονται στην εκκλησία μας είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε πολίτης της χώρας μας.

Είναι η είσοδος ελεύθερη στην Ευαγγελική εκκλησία;

   Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε λατρευτική σύναξη της εκκλησίας μας. Κατά περιόδους, διάφοροι επισκέπτονται την εκκλησία μας. Κάποιοι λόγω περιέργειας, κάποιοι λόγω προβλημάτων και κάποιοι άλλοι διότι βρίσκονται σε μία φάση πνευματικής αναζήτησης. Προσκαλούμε όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν πραγματικές απαντήσεις στις όποιες πνευματικές ερωτήσεις και αναζητήσεις τους να επισκεφτούν την εκκλησία μας.

Πώς και πότε ξεκίνησαν οι Ευαγγελικοί;

   Οι Ευαγγελικοί ιστορικά ανάγονται στο κίνημα της Μεταρρύθμισης που σάρωσε την Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Το γεγονός αυτό κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται πώς μπορεί κάτι που ξεκίνησε τόσο αργά να έχει τη σφραγίδα της αυθεντικότητας; Αυτό αρχικά φαίνεται λογικό. Παραβλέπει όμως το γεγονός ότι το βασικό μήνυμα της Μεταρρύθμισης δεν ήταν η επιννόηση κάτι νέου, αλλά η επιστροφή στην αγνότητα και απλότητα της αποστολικής εποχής. Η αποστολικότητα λοιπόν δεν είναι ιστορικό αλλά πρωτίστως δογματικό και θεολογικό θέμα. Η ίδρυση της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας σηματοδοτείται από την έναρξη εκδόσεως της εφημερίδας Αστήρ της Ανατολής το 1858 που κυκλοφορεί ακόμα στη μορφή του μηνιαίου περιοδικού. Σύντομα δημιουργήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Μικρά Ασία εκκλησίες ελλήνων ευαγγελικών.

Πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος Έλληνας και να μην είναι Ορθόδοξος Χριστιανός;

   Αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Ελληνισμό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι του Ελληνισμού. Διεκδικούμε όμως την αναγνώριση της προσφοράς και των Ελλήνων Ευαγγελικών. Οι Έλληνες Ευαγγελικοί ήταν και είναι παρόντες σε όλους τους αγώνες του ελληνισμού. Σέβονται το Σύνταγμα, τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες και τους νόμους, υπηρετούν –και οι ιερείς μας- κανονικά την στρατιωτική τους θητεία, πληρώνουν φόρους, υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο μέσα από μία σειρά σημαντικών διακονιών και από διάφορες βαθμίδες της δημόσια διοίκησης. Αξίζει να τονιστεί πως η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα Γιατρός ήταν η κόρη του πρώτου Ευαγγελικού ποιμένα Μιχάλη Καλαποθάκη.

Γιατί δεν έχετε εικόνες;

   Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την εικαστική, αισθητική και διδακτική χρήση των εικόνων. Το πρόβλημα είναι η λατρευτική χρήση τους. Ο Θεός όρισε νωρίς, από την Παλαιά Διαθήκη, η λατρεία Του να είναι ανεικονική (χωρίς εικόνες), γιατί θέλει με αυτόν τον τρόπο να θυμόμαστε ότι ο Θεός είναι πνεύμα και ζητά λατρεία “εν πνεύματι και αληθεία”. Η δεύτερη από τις 10 εντολές ξεκάθαρα δηλώνει πως:

Μη κάμης εις σεαυτόν είδωλον, μηδέ ομοίωμά τινός, όσα είναι εν τω ουρανώ άνω, ή όσα εν τη γη κάτω, όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γής·
μη προσκυνήσης αυτά μηδέ λατρεύσης αυτά· διότι εγώ Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός ζηλότυπος, ανταποδίδων τας αμαρτίας των πατέρων επί τα τέκνα, έως τρίτης και τετάρτης γενεάς των μισούντων με·
(Έξοδος 20:4-5).

   Γιατί πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι μεγάλος κίνδυνος και πρόβλημα, εάν εν τέλει αποδίδονται μαγικές ιδιότητες στις εικόνες και τελικά αντί να αποδίδεται η λατρεία στον αληθινό τριαδικό Θεό, αποδίδεται σε χειροποίητες εικόνες.

Πιστεύετε στην Παναγία;

   Τιμούμε την Παναγία. Μνημονεύουμε με σεβασμό την αγιότητά της. Την μακαρίζουμε για το προνόμιο που της δόθηκε να μετάσχει στο μυστήριο των αιώνων, την Ενσάρκωση του Θείου Λόγου, του Ιησού Χριστού. Αναγνωρίζουμε πως είναι η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς κυοφόρησε τον ενσαρκωμένο Θεό Ιησού Χριστό. Παραδειγματιζόμαστε από τη ζωή της, δίνοντας προσοχή στην προτροπή της:  “Λέγει η μήτηρ αυτού προς τους υπηρέτας· ό,τι σας λέγει, κάμετε.¨ κατά Ιωάννη 2:5  (“ό,τι σας λέγει (ο Ιησούς) κάμετε”), που είπε στο γάμο της Κανά. Με την ενέργεια της αυτή έστρεψε τα βλέμματα όλων στον υιό της, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.

   Δεν προσευχόμαστε σε αυτήν. Προσευχόμαστε μόνο στον τριαδικό Θεό. Το ίδιο ισχύει και για τους αγίους. Αυτό είναι σύμφωνο με τον λόγο του Θεου και την ζωή και το κήρυγμα του ίδιου του Ιησού Χριστού, ο οποίος προσκαλούσε να έρθουν στην παρουσία του απευθείας, χωρίς μεσάζοντες, όλοι όσοι τον έχουν ανάγκη, από όποια κατάσταση και αν βρίσκονται.

   Γιατί ο Θεός είναι παντοδύναμος και παρατηρεί τους πάντες και τα πάντα με αγάπη και προσοχή. Δεν κουράζεται, ούτε δεν μπορεί και άρα δεν χρειάζεται μεσίτες για να επιτελέσει το έργο της σωτηρίας. Αυτός είναι ο μόνος μεσολαβητής/μεσάζων/μεσίτης, όπως ο λόγος του Θεού μας λέει:

Ελάτε σ’ εµένα όλοι οι κουρασµένοι και οι φορτωµένοι και εγώ θα σας ξεκουράσω.” κατά Ματθαίον 11:28

 Γιατί ένας είναι ο Θεός κι ένας ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός. Α΄ Τιμόθεον 2:5

Ποια είναι η στάση σας απέναντι στους Ορθόδοξους Χριστιανούς;

   Δείχνουμε σεβασμό και αγάπη και στον κλήρο και στο λαό. Αν και υπάρχουν καταστάσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, χαιρόμαστε ειλικρινά και  δοξάζουμε το Θεό για όλους τους ευσεβείς πιστούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Θεωρούμε πως υπάρχουνε γνήσιοι πιστοί και στην Ορθόδοξη εκκλησία. Όπως ήδη έχουμε τονίσει παραπάνω πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται κάποιος για να σωθεί να γίνει ευαγγελικός. Αυτό που χρειάζεται είναι να πιστέψει στο σωτήριο έργο του Ιησού Χριστού και να μετανοήσει. Διαφωνούμε ριζικά για λογικούς και θεολογικούς λόγους με την αντίληψη ότι κάποιος είναι αυτομάτως Χριστιανός, επειδή είναι πολιτογραφημένος ΄Ελληνας και βαπτισμένος Ορθόδοξος. Για αυτό πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη το ευαγγέλιο να αγγίξει μεταμορφωτικά και πάλι τις καρδιές των Ελλήνων.

Έχετε αγίους;

   Τιμάμε τους αγίους ως παραδείγματα για να μιμηθούμε και να εμπνευστούμε σε μια ζωή πίστης και αφοσίωσης. Δεν τους προσκυνάμε όμως, ούτε και προσευχόμαστε σ’ αυτούς. Η προσευχή μας απευθύνεται απευθείας στο Θεό, που μας δίνει το δικαίωμα και το προνόμιο να Τον αποκαλούμε Πατέρα και να βιώνουμε μία σχέση αμεσότητας μαζί Του.

   Άγιοι σύμφωνα με τον λόγο του Θεού είναι όλοι όσοι έχουν εξαγνιστεί με το αίμα του Χριστού και εξαγιαστεί με το Πνεύμα το Άγιο. Οι άγιοι λοιπόν εξαγιάζονται από τον Θεό, ενώ είναι εν ζωή και όχι με την δική τους αξία. Επίσης Άγιοι σύμφωνα με τον λόγο του Θεού καλούνται ΟΛΟΙ όσοι είναι πραγματικοί χριστιανοί. Στα παρακάτω χωρία εάν κάνετε τον κόπο να τα διαβάσετε θα βρείτε την εξήγηση ότι αγιασθέντες (εξαγιασμένοι, εξαγνισμένοι και αγαπημένοι) είναι όλοι όσοι ανήκουν στον Θεό.

Α’ Πέτρου 1:1 Ο Πέτρος, απόστολος του Ιησού Χριστού. Προς τους χριστιανούς που ζουν διασκορπισμένοι προσωρινά στον Πόντο, στη Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και στη Βιθυνία. 2 Ο Θεός Πατέρας σάς έχει ξεχωρίσει σύμφωνα με το σχέδιό του, και το Άγιο Πνεύμα σάς έχει εξαγιάσει, έτσι ώστε να υπακούτε στον Ιησού Χριστό και να εξαγνίζεστε με το αίμα του. Εύχομαι να πληθαίνει ανάμεσά σας η χάρη και η ειρήνη. 3 Ευλογημένος να ’ναι ο Θεός, ο Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που από μεγάλη ευσπλαχνία μάς ξαναγέννησε σε μια καινούρια ζωή με την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Έτσι τώρα μπορείτε να ελπίζετε πραγματικά 4 σε μια κληρονομιά φυλαγμένη για σας στους ουρανούς, που δε φθείρεται, δεν έχει τίποτα το βέβηλο και δε μαραίνεται ποτέ.

Κολοσσαείς 3:1 Αφού, λοιπόν, αναστηθήκατε μαζί με το Χριστό, να επιδιώκετε τα αγαθά που βρίσκονται στον ουρανό, εκεί που κάθεται ο Χριστός στα δεξιά του Θεού· 2 οι σκέψεις σας να είναι στραμμένες προς αυτά κι όχι προς τα γήινα πράγματα. 3 Γιατί πεθάνατε μαζί με το Χριστό κι η ζωή σας είναι κρυμμένη μαζί με το Χριστό στο Θεό. 4 Όταν ο Χριστός, που είναι η αληθινή ζωή μας, φανερωθεί, τότε κι εσείς θα φανερωθείτε μαζί του δοξασμένοι στην παρουσία του.5 Απονεκρώστε, λοιπόν, ό,τι σας συνδέει με το αμαρτωλό παρελθόν: Την πορνεία, την ηθική ακαθαρσία, το πάθος, την κακή επιθυμία και την πλεονεξία, που είναι ειδωλολατρία. 6 Για όλα αυτά θα πέσει η οργή του Θεού πάνω σ’ εκείνους που δε θέλουν να πιστέψουν. 7 Σ’ αυτούς ανήκατε άλλοτε κι εσείς, όταν αυτά τα πάθη δυνάστευαν τη ζωή σας. 8 Τώρα όμως πετάξτε τα όλα αυτά από πάνω σας: Την οργή, το θυμό, την πονηρία, την κακολογία και την αισχρολογία. 9 Μη λέτε ψέματα ο ένας στον άλλο, αφού βγάλατε από πάνω σας τον παλιό αμαρτωλό εαυτό σας με τις συνήθειές του. 10 Τώρα πια έχετε ντυθεί τον καινούριο άνθρωπο, που ανανεώνεται συνεχώς σύμφωνα με την εικόνα του δημιουργού του, ώστε με τη νέα ζωή του να φτάσει στην τέλεια γνώση του Θεού. 11 Σ’ αυτή τη νέα κατάσταση δεν υπάρχουν πια εθνικοί και Ιουδαίοι, περιτμημένοι κι απερίτμητοι, βάρβαροι, Σκύθες, δούλοι, ελεύθεροι· του Χριστού είναι όλα και ο Χριστός τα διέπει όλα. 12 Ως εκλεκτοί λοιπόν του Θεού, αγιασμένοι και αγαπημένοι του, αποκτήστε φιλευσπλαχνία, καλοσύνη, ταπεινοφροσύνη, πραότητα, μακροθυμία. 13 Να ανέχεστε με υπομονή ο ένας τον άλλο, και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο, κάθε φορά που δημιουργούνται παράπονα ανάμεσά σας. Όπως ο Χριστός σάς συγχώρησε τα παραπτώματα, έτσι να κάνετε κι εσείς μεταξύ σας. 14 Πάνω απ’ όλα, να έχετε αγάπη, που είναι ο σύνδεσμος όλων και οδηγεί στην τελειότητα. 15 Η ειρήνη του Θεού, στην οποία έχετε κληθεί όλοι σαν ένα σώμα, ας κατευθύνει τις καρδιές σας. Και για όλα να ευγνωμονείτε το Θεό. 16 Ο λόγος του Χριστού, με όλο τον πλούτο του, ας μένει μόνιμα ανάμεσά σας. Κι έτσι, να διδάσκετε και να συμβουλεύετε ο ένας τον άλλο με σοφία. Να ψάλλετε μ’ ευγνωμοσύνη στον Κύριο απ’ την καρδιά σας ψαλμούς, ύμνους και άσματα που εμπνέει το Άγιο Πνεύμα. 17 Καθετί που λέτε ή κάνετε ας γίνεται στο όνομα του Κυρίου Ιησού, κι έτσι να ευχαριστείτε δια του Χριστού το Θεό Πατέρα.

Έχετε τα μυστήρια;

   Η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει και εφαρμόζει τις τελετές της Θείας Ευχαριστίας, του Γάμου και της Βάπτισης. Σε αυτές δεν προσδίδει την έννοια του μυστηρίου. Δεν θεωρεί, λοιπόν, ότι κάτι το “θαυματουργικό” λαμβάνει χώρα κατά την τέλεσή τους. Ούτε και τις βλέπει ως μέσα που τα διαχειρίζεται η Εκκλησία δια των οποίων διοχετεύεται η θεία χάρη για την σωτηρία των ανθρώπων. Επιπλέον για την Ιεροσύνη, το Ευχέλαιο, το Χρίσμα και την Εξομολόγηση αρνείται όχι μόνο τον ορισμό τους ως μυστήρια, αλλά και την ίδια τη βασιμότητά τους σε σχέση πάντα με τα όσα διδάσκει η Αγία Γραφή.

 

Εάν έχετε κι άλλες ερωτήσεις ή απλά θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, παρακαλούμε πατήστε εδώ και συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα.